Projekt

 

september 2012
Manifestation på Stortorget i Gävle: 189 rosor för 189 dödade kvinnor

cykeltjejerna

 Karin och Kristine från Olofströms Kvinnojour har bestämt sig för att cykla en mil för varje kvinna som dödats i Sverige av en man hon levt med i en parrelation. 189 mil för 189 dödade kvinnor mellan år 2000 och 2011. Cyklisterna stannar till vid några av landets Kvinnojourer som tar emot dem och håller en manifestation. I Gävle tog Kvinnojouren Blåklockan och Tjejjouren Vulcana emot cyklisterna på Stortorget. De samlade höll en tyst minut och lade ner 189 rosor vid gravlyktor för att hedra de döda kvinnorna.SAM_0263-kopiera

Färdigadresserade vykort med krav till våra ministrar, att lägga på brevlådan, delades ut till de församlade och förbipasserande. Krav:

” JA till långsiktig ekonomisk finansiering och oberoende kvinno- och tjejjourer! Det är långt ifrån alla kvinnor och tjejer som utsätts för våld av sin man/sambo som aktivt söker socialtjänstens hjälp.
JA till att kvinnor, tjejer och barn ska få möjlighet till hjälp och stöd, oavsett geografisk tillhörighet eller ekonomisk förutsättning.

Idag lever många kvinno-och tjejjourer med kortsiktiga finansieringar och projektanställningar, vilket försvårar både versamhetens planering och ger en dålig arbetsmiljö för anställda. Kvinno- och tjejjoursrörelsen arbetar för alla kvinnor och tjejer och väljer alltid att stå på deras sida. Vi bryr oss inte om hur hennes ekonomi ser ut eller i vilken kommun hon hör hemma, utan vi stödjer och hjälper de som kontaktar oss. Vi är specialister inom vårt område och har en bred erfarenhet av arbete med dessa frågor. Hon kan söka hjälp utan att uppge sitt namn, rådgivningen är gratis och vi praktiserar tystnadslöfte. Vi är ingen myndighet utan en fristad för kvinnor, tjejer och barn, det vill vi fortsätta vara och tycker är viktigt att värna om.

Oberoende kvinno- och tjejjourer är ett måste för att kunna erbjuda alla kvinnor och tjejer som utsätts för mäns våld, stöd och hjälp. För detta krävs en hållbar och långsiktig ekonomisk förutsättning!”

 

avdelare

 

januari 2012
Studieresa till Masimanyane i Sydafrika

”Systerskap över gränserna”
Kvinnojouren Blåklockan i Gävle inledde 2012 ett samarbete med Masimanyane Women´s Support Center i Sydafrika. Samarbetet finansieras av SIDA.
Den 22 januari åkte vi, Benita, Gunilla, Maria och Ingrid en vecka till staden East London i Sydafrika och besökte kvinnoorganisationen Masimanyane. Syftet med resan var att planera för ett kommande projekt där vi ska utbyta erfarenheter och arbetsmetoder. Masimanyane är en paraplyorganisation som organiserar många kontor och verksamheter i hela landet. De arbetar med frågor om mänskliga rättigheter, jämställdhet, våld mot kvinnor och barn, HIV- och AIDS- prevention, sexualupplysning och mycket mer. Vi besökte här nedan ett Masimanyane-kontor som låg i anslutning till polisstationen och som omedelbart och i samarbete med polisen kan stötta den kvinna som kommer för att polisanmäla att hon blivit misshandlad eller våldtagen.

DuncanVillage

Masimanyanes Center för våldsutsatta i Duncan Village

Vi fick träffa kvinnorna som överlevt kidnappning, våldtäkter och misshandel som organiserat sig för att hjälpa andra kvinnor. Vi träffade alla barnen i en skola och fick lära oss att många barn lever med sina mor- eller farföräldrar eftersom föräldrarna dött i AIDS. Vi besökte kontoret där man kan HIV-testa sig gratis, få kondomer och lära sig hur man skyddar sig själv och sin partner.

peddiejouren

Kvinnohuset i staden Peddie, gemensamt kök

Ungdomar lär sig självaktning, att uttrycka sig, att bli lyssnade på, att respektera sig själva och andra i fritidsklubbar, ”Human rights club” för mänskliga rättigheter. Genom att Blåklockan startar ett projekt tillsammans med Masimanyane har de och vi möjlighet att söka finansiering från SIDA. Masimanyane får inget ekonomiskt stöd från de egna myndigheterna utan lever helt på bidrag och gåvor från andra länder. Blåklockans nuvarande finansiering täcker vår akuta basverksamhet men när vi vill arbeta tex med långsiktigt stöd till misshandlade kvinnor eller arbeta förebyggande med ungdomar, måste vi söka särskilda medel för att kunna finansiera detta. Blåklockans och Masimanyanes gemensamma projektansökan behandlas hos svenska ambassaden i Pretoria. Vi avvaktar deras svar. Om vi får ett positivt besked kommer det att innebära ett informations- och erfarenhetsutbyte i projektform mellan Blåklockan och Masimanyane under två års tid, 2013-2014. Vi kan lära oss många saker av Masimanyane tex från deras arbete med ungdomar i Human Rights Clubs. De hjälper de allra mest utsatta ungdomarna till självaktning och framtidshopp.

alla2012

Masimanyane = Let´s unite = Låt oss förenas!